Assalamualaikum
Hari ni nak kongsi satu resepi kek yang amat sedap dan confirm menjadi. First timer pun in sya Allah keknya lembut gebu dan kacang walnut tak jatuh mendap ke bawah.
Resepi simple tapi rasanya memang tak boleh stop makan sebab buttery, tak manis sangat dan ada masin- masin sikit. Tak muak bila makan.
Kek ni sesuai untuk letak topping buttercream manis sebab keknya tak manis sangat dan simpan dalam peti makan time sejuk pun sedap. Saya suka makan time sejuk. Nikmat.
Jom kita tengok resepinya.
Bahan-bahan :
250g butter
200g gula castor
190g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
4 biji telur
80ml susu
2 sudu kecil esen vanilla
140g walnut (dihancurkan atau dicincang kecil)
Cara-caranya :
Pukul butter dan gula castor hingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan esen vanilla dan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga sebati.
Kemudian, masukkan garam, separuh dari tepung dan baking powder yang telah diayak. Kemudian masukkan susu.
Setelah itu, masukkan baki tepung yang telah diayak.
Setelah sebati, masukkan kacang walnut yang telah dicincang halus dan kaup balikkan.
Masukkan adunan ke dalam loyang 9" yang telah disapu butter atau dilapik kertas baking dan ratakan. Jangan hentak adunan.
Bakar pada suhu 160c selama 1 jam 10 minit atau sehingga masak.
Saya bakar pada suhu 175c selama 1 jam. Bergantung pada oven masing-masing.
Saya tak buat sebarang buttercream. Saya hanya hias dengan menabur gula icing dan walnut yang telah dipanggang diatas kek.
Simple tapi sedap.
Selamat mencuba 🤗
Hari ni nak kongsi satu resepi kek yang amat sedap dan confirm menjadi. First timer pun in sya Allah keknya lembut gebu dan kacang walnut tak jatuh mendap ke bawah.
Resepi simple tapi rasanya memang tak boleh stop makan sebab buttery, tak manis sangat dan ada masin- masin sikit. Tak muak bila makan.
Kek ni sesuai untuk letak topping buttercream manis sebab keknya tak manis sangat dan simpan dalam peti makan time sejuk pun sedap. Saya suka makan time sejuk. Nikmat.
Jom kita tengok resepinya.
Bahan-bahan :
250g butter
200g gula castor
190g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
4 biji telur
80ml susu
2 sudu kecil esen vanilla
140g walnut (dihancurkan atau dicincang kecil)
Cara-caranya :
Pukul butter dan gula castor hingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan esen vanilla dan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga sebati.
Kemudian, masukkan garam, separuh dari tepung dan baking powder yang telah diayak. Kemudian masukkan susu.
Setelah itu, masukkan baki tepung yang telah diayak.
Setelah sebati, masukkan kacang walnut yang telah dicincang halus dan kaup balikkan.
Masukkan adunan ke dalam loyang 9" yang telah disapu butter atau dilapik kertas baking dan ratakan. Jangan hentak adunan.
Bakar pada suhu 160c selama 1 jam 10 minit atau sehingga masak.
Saya bakar pada suhu 175c selama 1 jam. Bergantung pada oven masing-masing.
Saya tak buat sebarang buttercream. Saya hanya hias dengan menabur gula icing dan walnut yang telah dipanggang diatas kek.
Simple tapi sedap.
Selamat mencuba 🤗
![]() |
Kek walnut. |
![]() |
Kek setelah siap masak. |
![]() |
Kek setelah siap dihias dengan gula icing dan walnut sira. |
![]() |
Tekstur kek memang cantik. Walnut cincang tak mendap ke bawah. |
![]() |
Moist. Crumbly sikit. Memang tempting. |
Comments
Post a Comment