Skip to main content

Resepi roti sosej dan basic roti yang lembut

Assalamualaikum

Kejar masa sana sini, hari ni boleh relax taip post kat sini. Alhamdulillah.

Hari ni nak kongsi resepi basic roti yang sangat sesuai untuk buat bun manis, roti sosej, roti golok, roti chicken floss dan macam-macam lagi.

Macam hari ni, saya buat roti sosej dan roti bun kosong.

Resepi ni saya dapat masa saya masuk kelas belajar buat roti dan rotinya memang lembut dan tahan seminggu kecuali kalau roti sosej tahan 3-4 hari je sebab sosej tak tahan lama.

Ok, jom tengok resepinya..

Bahan-bahan :

(A)
1 biji telur saiz B
2 sudu besar susu sekat manis
Air

Ketiga-tiga bahan ini mestilah berat keseluruhannya 300g.

(B)
100g gula
100g butter atau marjerin pelangi
250g tepung protein tinggi
11g his mauripan
10g kfine (atau boleh digantikan dengan water roux)

Cara-cara:

Ada dua cara, pertama boleh guna bread maker. Untuk guna bread maker, bahan basah dimasukkan dahulu kemudian baru bahan kering.

Kedua, boleh uli manual guna tangan. Bahan kering dimasukkan dahulu baru masukkan bahan basah. Uli sehingga doh tidak melekat pada tangan lebih kurang selama 45 minit.

Setelah siap doh diuli, biarkan di dalam bekas yang telah disapu minyak dan tutup bekas dan rehatkan selama 45 minit - 1 jam bagi dia kembang.

Setelah kembang, tumbuk doh untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan doh mengikut citarasa masing-masing.

Setelah dibentuk mengikut bentuk yang diingini, rehatkan doh sekali lagi selama 20 minit bagi dia kembang dan sapu telur atau air diatas permukaan roti sebelum dibakar.

Bakar pada suhu 180c selama 15-20 minit mengikut oven masing-masing.

Setelah siap dibakar, sapukan butter diatas permukaan roti bagi mengekalkan kelembutannya dan tidak keras apabila sudah sejuk.

Roti yang dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara atau dalam plastik supaya ia kekal lembut dan tak keras.

Roti sosej yang saya buat ni simple je. Saya tak suka sayur campur. Kalau suka boleh letak sekali. Saya buat dua versi, satu yang biasa dan satu lagi tambahan blackpepper sauce.

Inti roti sosej :
Sosej
Sos cili
Mayonis
Sos blackpepper

Untuk roti sosej ni, letak inti atas doh yang telah dicanai dan bakar seperti biasa. Sos tak akan hangit dan pahit. Dia akan melekat elok pada roti dan sosej.


Selamat mencuba🤗


Roti sosej biasa, roti sosej blackpepper dan roti bun.

Sosej letak banyak-banyak, puas hati makan. Haha.

Lagi lama tunggu dia kembang sebelum bakar, lagi gebu roti, ini dah malas nak tunggu dah. Anak dah start nangis. 😂

Roti bun. Nak letak inti kacang merah pun boleh.



Comments

Popular posts from this blog

Resepi Roti Pizza Terbaik

Assalamualaikum.. Salam ramadhan untuk semua. Hari ni nak kongsi resepi roti pizza yang sangaat sedap, mudah dan pasti menjadi. Ini memang resepi saya simpan dalam koleksi. Bila nak makan pizza, ini resepi yang saya guna. 100% puas hati. Bahan - bahannya : 1 1/3 cawan (320ml) air suam 2 1/4 sudu teh yis (sepeket yis) 1 sudu besar gula 2 sudu besar minyak 3/4 sudu teh garam 3 1/2 cawan (440g) tepung Sedikit cornmeal (optional) Cara-caranya : Campurkan yis, gula dan air suam. Bagi yis berbuih untuk pastikan ia aktif. Dalam mangkuk lain, campurkan minyak, garam dan tepung. Kemudian campurkan campuran yis tadi. Uli sehingga menjadi doh. Sapukan tangan dengan tepung supaya tidak melekat di tangan dan senang untuk diuli. Boleh uli guna tangan atau guna mixer (kelajuan rendah). Jika doh ditekan dengan jari dan kelihatan menaik semula, maka doh telah siap. Sapukan sedikit minyak ke permukaan mangkuk (mangkuk sama pun boleh) dan letakkan doh dan tutup dengan kain atau cling...

Resepi Almond chocolate puff

Resepi ni sebenarnya olahan dari resepi asal dari Jamie Oliver. Maklumlah saya memang suka adjust resepi ikut rasa selera sendiri dan ikut cara yang senang nak buat. Rasanya memang sedap. Lain dari lain. Kalau orang  yang tak tahu inti dalam tu dibuat dari apa, mungkin akan cakap inti kacang merah. Seakan sama tapi makan satu memang tak cukup. Dulu saya buat dapat dalam banyak juga 12pcs macam tu, saya bagi kat kawan separuh. Sama sama dapat merasa. Jom kita tengok resepinya. Almond chocolate puff Pastry sheet secukupnya 1 sdb heavy cream 50g icing sugar 1 biji telur 100g almond kisar atau serbuk almond 2 sdb Nutella Cara-caranya: Blend almond kisar, telur, icing sugar, heavy cream dan Nutella. Isikan inti dalam pastry sheet dan tekapkan tepi pastry sheet dengan garfu (bagi tepi tu melekat tidak terbuka bila dibakar). Sapukan sedikit telur dan taburkan sedikit icing sugar diatas pastry yang telah siap diisi inti sebelum dibakar. Bakar pada suhu 220c...