Assalamualaikum
Kejar masa sana sini, hari ni boleh relax taip post kat sini. Alhamdulillah.
Hari ni nak kongsi resepi basic roti yang sangat sesuai untuk buat bun manis, roti sosej, roti golok, roti chicken floss dan macam-macam lagi.
Macam hari ni, saya buat roti sosej dan roti bun kosong.
Resepi ni saya dapat masa saya masuk kelas belajar buat roti dan rotinya memang lembut dan tahan seminggu kecuali kalau roti sosej tahan 3-4 hari je sebab sosej tak tahan lama.
Ok, jom tengok resepinya..
Bahan-bahan :
(A)
1 biji telur saiz B
2 sudu besar susu sekat manis
Air
Ketiga-tiga bahan ini mestilah berat keseluruhannya 300g.
(B)
100g gula
100g butter atau marjerin pelangi
250g tepung protein tinggi
11g his mauripan
10g kfine (atau boleh digantikan dengan water roux)
Cara-cara:
Ada dua cara, pertama boleh guna bread maker. Untuk guna bread maker, bahan basah dimasukkan dahulu kemudian baru bahan kering.
Kedua, boleh uli manual guna tangan. Bahan kering dimasukkan dahulu baru masukkan bahan basah. Uli sehingga doh tidak melekat pada tangan lebih kurang selama 45 minit.
Setelah siap doh diuli, biarkan di dalam bekas yang telah disapu minyak dan tutup bekas dan rehatkan selama 45 minit - 1 jam bagi dia kembang.
Setelah kembang, tumbuk doh untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan doh mengikut citarasa masing-masing.
Setelah dibentuk mengikut bentuk yang diingini, rehatkan doh sekali lagi selama 20 minit bagi dia kembang dan sapu telur atau air diatas permukaan roti sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 180c selama 15-20 minit mengikut oven masing-masing.
Setelah siap dibakar, sapukan butter diatas permukaan roti bagi mengekalkan kelembutannya dan tidak keras apabila sudah sejuk.
Roti yang dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara atau dalam plastik supaya ia kekal lembut dan tak keras.
Roti sosej yang saya buat ni simple je. Saya tak suka sayur campur. Kalau suka boleh letak sekali. Saya buat dua versi, satu yang biasa dan satu lagi tambahan blackpepper sauce.
Inti roti sosej :
Sosej
Sos cili
Mayonis
Sos blackpepper
Untuk roti sosej ni, letak inti atas doh yang telah dicanai dan bakar seperti biasa. Sos tak akan hangit dan pahit. Dia akan melekat elok pada roti dan sosej.
Selamat mencuba🤗
Kejar masa sana sini, hari ni boleh relax taip post kat sini. Alhamdulillah.
Hari ni nak kongsi resepi basic roti yang sangat sesuai untuk buat bun manis, roti sosej, roti golok, roti chicken floss dan macam-macam lagi.
Macam hari ni, saya buat roti sosej dan roti bun kosong.
Resepi ni saya dapat masa saya masuk kelas belajar buat roti dan rotinya memang lembut dan tahan seminggu kecuali kalau roti sosej tahan 3-4 hari je sebab sosej tak tahan lama.
Ok, jom tengok resepinya..
Bahan-bahan :
(A)
1 biji telur saiz B
2 sudu besar susu sekat manis
Air
Ketiga-tiga bahan ini mestilah berat keseluruhannya 300g.
(B)
100g gula
100g butter atau marjerin pelangi
250g tepung protein tinggi
11g his mauripan
10g kfine (atau boleh digantikan dengan water roux)
Cara-cara:
Ada dua cara, pertama boleh guna bread maker. Untuk guna bread maker, bahan basah dimasukkan dahulu kemudian baru bahan kering.
Kedua, boleh uli manual guna tangan. Bahan kering dimasukkan dahulu baru masukkan bahan basah. Uli sehingga doh tidak melekat pada tangan lebih kurang selama 45 minit.
Setelah siap doh diuli, biarkan di dalam bekas yang telah disapu minyak dan tutup bekas dan rehatkan selama 45 minit - 1 jam bagi dia kembang.
Setelah kembang, tumbuk doh untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan doh mengikut citarasa masing-masing.
Setelah dibentuk mengikut bentuk yang diingini, rehatkan doh sekali lagi selama 20 minit bagi dia kembang dan sapu telur atau air diatas permukaan roti sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 180c selama 15-20 minit mengikut oven masing-masing.
Setelah siap dibakar, sapukan butter diatas permukaan roti bagi mengekalkan kelembutannya dan tidak keras apabila sudah sejuk.
Roti yang dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara atau dalam plastik supaya ia kekal lembut dan tak keras.
Roti sosej yang saya buat ni simple je. Saya tak suka sayur campur. Kalau suka boleh letak sekali. Saya buat dua versi, satu yang biasa dan satu lagi tambahan blackpepper sauce.
Inti roti sosej :
Sosej
Sos cili
Mayonis
Sos blackpepper
Untuk roti sosej ni, letak inti atas doh yang telah dicanai dan bakar seperti biasa. Sos tak akan hangit dan pahit. Dia akan melekat elok pada roti dan sosej.
Selamat mencuba🤗
![]() |
Roti sosej biasa, roti sosej blackpepper dan roti bun. |
![]() |
Sosej letak banyak-banyak, puas hati makan. Haha. |
![]() |
Lagi lama tunggu dia kembang sebelum bakar, lagi gebu roti, ini dah malas nak tunggu dah. Anak dah start nangis. 😂 |
![]() |
Roti bun. Nak letak inti kacang merah pun boleh. |
Comments
Post a Comment