Assalamualaikum..
Salam ramadhan untuk semua. Hari ni nak kongsi resepi roti pizza yang sangaat sedap, mudah dan pasti menjadi. Ini memang resepi saya simpan dalam koleksi. Bila nak makan pizza, ini resepi yang saya guna. 100% puas hati.
Bahan - bahannya :
1 1/3 cawan (320ml) air suam
2 1/4 sudu teh yis (sepeket yis)
1 sudu besar gula
2 sudu besar minyak
3/4 sudu teh garam
3 1/2 cawan (440g) tepung
Sedikit cornmeal (optional)
Cara-caranya :
Campurkan yis, gula dan air suam. Bagi yis berbuih untuk pastikan ia aktif.
Dalam mangkuk lain, campurkan minyak, garam dan tepung. Kemudian campurkan campuran yis tadi.
Uli sehingga menjadi doh. Sapukan tangan dengan tepung supaya tidak melekat di tangan dan senang untuk diuli. Boleh uli guna tangan atau guna mixer (kelajuan rendah). Jika doh ditekan dengan jari dan kelihatan menaik semula, maka doh telah siap.
Sapukan sedikit minyak ke permukaan mangkuk (mangkuk sama pun boleh) dan letakkan doh dan tutup dengan kain atau cling film. Rehatkan doh selama 60-90 minit bagi dia kembang dua kali ganda. Jika letak ditempat yang panas ia akan lebih cepat kembang.
Kemudian, bahagikan doh kepada dua bahagian. Satu adunan doh ini boleh hasilkan dua biji pizza saiz 12 inci.
Panaskan oven pada suhu 246c selama 15-20 minit sementara membentuk roti pizza.
Taburkan cornmeal (optional) di permukaan pan pizza. Jika tak ada, boleh tabur tepung sesikit. Ambil satu bahagian dari dua bahagian doh tadi dan bentukkan doh menjadi bentuk pizza sebesar 12 inci. Kemudian sapu sedikit minyak diatas permukaan roti pizza sebelum sapu sos pizza di atas roti. Ia bertujuan untuk elakkan roti dari menjadi lembik dan tidak garing.
Kemudian, boleh la letak sos pizza dan apa-apa filling yang disukai.
Taburkan cheese diatas pizza dan dibakar selama 12-15 minit.
Sedia untuk dihidangkan.
Tips : 1 lagi bahagian doh pizza boleh disimpan dalam freezer (difrozenkan) jika tidak mahu dimasak pada masa tersebut. Spu sedikit minyak di seluruh doh pizza dan isi dalam plastik dan keluarkan semua udara dan simpan dalam freezer. Jika nak masak, perlu keluarkan dari freezer dan letakkannya di bahagian bukan sejuk beku selama semalaman dan esoknya keluarkan dari fridge dan thaw selama 30 minit.
Selamat mencuba 😊
Salam ramadhan untuk semua. Hari ni nak kongsi resepi roti pizza yang sangaat sedap, mudah dan pasti menjadi. Ini memang resepi saya simpan dalam koleksi. Bila nak makan pizza, ini resepi yang saya guna. 100% puas hati.
Bahan - bahannya :
1 1/3 cawan (320ml) air suam
2 1/4 sudu teh yis (sepeket yis)
1 sudu besar gula
2 sudu besar minyak
3/4 sudu teh garam
3 1/2 cawan (440g) tepung
Sedikit cornmeal (optional)
Cara-caranya :
Campurkan yis, gula dan air suam. Bagi yis berbuih untuk pastikan ia aktif.
Dalam mangkuk lain, campurkan minyak, garam dan tepung. Kemudian campurkan campuran yis tadi.
Uli sehingga menjadi doh. Sapukan tangan dengan tepung supaya tidak melekat di tangan dan senang untuk diuli. Boleh uli guna tangan atau guna mixer (kelajuan rendah). Jika doh ditekan dengan jari dan kelihatan menaik semula, maka doh telah siap.
Sapukan sedikit minyak ke permukaan mangkuk (mangkuk sama pun boleh) dan letakkan doh dan tutup dengan kain atau cling film. Rehatkan doh selama 60-90 minit bagi dia kembang dua kali ganda. Jika letak ditempat yang panas ia akan lebih cepat kembang.
Kemudian, bahagikan doh kepada dua bahagian. Satu adunan doh ini boleh hasilkan dua biji pizza saiz 12 inci.
Panaskan oven pada suhu 246c selama 15-20 minit sementara membentuk roti pizza.
Taburkan cornmeal (optional) di permukaan pan pizza. Jika tak ada, boleh tabur tepung sesikit. Ambil satu bahagian dari dua bahagian doh tadi dan bentukkan doh menjadi bentuk pizza sebesar 12 inci. Kemudian sapu sedikit minyak diatas permukaan roti pizza sebelum sapu sos pizza di atas roti. Ia bertujuan untuk elakkan roti dari menjadi lembik dan tidak garing.
Kemudian, boleh la letak sos pizza dan apa-apa filling yang disukai.
Taburkan cheese diatas pizza dan dibakar selama 12-15 minit.
Sedia untuk dihidangkan.
Tips : 1 lagi bahagian doh pizza boleh disimpan dalam freezer (difrozenkan) jika tidak mahu dimasak pada masa tersebut. Spu sedikit minyak di seluruh doh pizza dan isi dalam plastik dan keluarkan semua udara dan simpan dalam freezer. Jika nak masak, perlu keluarkan dari freezer dan letakkannya di bahagian bukan sejuk beku selama semalaman dan esoknya keluarkan dari fridge dan thaw selama 30 minit.
Selamat mencuba 😊
![]() |
Rupa pizza sebelum letak cheese. |
![]() |
Setelah siap tabur cheese dan bersedia untuk dibakar. |
![]() |
Dah siap dibakar. Kali ni buat terlebih garing 😂. |
![]() |
Close up 🤤. |
![]() |
Rotinya lembut dan tidak keras. Memang sangat sedap macam kat kedai. |
Comments
Post a Comment