Skip to main content

Resepi Oat Bar Bergajus Kurang Manis

Assalamualaikum,

Dah lama tak post resepi sejak handphone rosak 😐

Anyway, kali ni nak kongsikan satu resepi yang agak sihat sebab kurang lemak dan bahan utamanya adalah oat. Jadi nama resepi ni adalah oat bar atau ada orang panggil nutella gunung berapi.

Tapi kali ni saya tak guna nutella sebagai hiasan yang dipaipkan atas dessert ni tapi sebab fillingnya dah bercoklat dan saya guna gajus ditabur diatas dessert ni.

Oat bar ada dua jenis, satu jenis fudge (agak berat dan cepat kenyang serta lebih flavorful) dan satu lagi jenis rapuh dan kering seperti resepi kali ni.

Ok, jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahan (base) :
2 cawan oat
2 cawan tepung gandum (diayak)
2 sudu teh baking powder
1 cawan gula perang
170g butter

Bahan-bahan (filling) :
1 cawan chocolate compound
1/2 cawan whipping cream

Cara-caranya :
Untuk filling, cairkan coklat dan whipping cream secara double boil. Ketepikan.

Pukul gula perang dan butter sehingga sebati. Kemudian tambahkan tepung gandum dan baking powder. Masukkan oat. Sebatikan.

Adunan akan menjadi seperti crumble.

Bahagikan adunan kepada 4 bahagian (saya bahagi 3 bahagian sebab loyang saya 9 inci), 3/4 bahagian adunan diratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci. Tekan padat.

Kemudian tuang coklat yang telah dicairkan tadi. Ratakan diatas lapisan oat yang telah dipadatkan tadi.

Tabur lebihan 1/4 bahagian adunan tadi diatas lapisan coklat.

Boleh tambahkan almond flakes atau apa-apa jenis kacang yang anda suka diatasnya.

Bakar di dalam oven selama 40 minit pada suhu 160c sehingga keperangan (saya guna 175c bergantung pada oven masing-masing).

Setelah sejuk baru potong untuk dihidangkan. Jika tidak, ia akan comot sebab coklat cair ketika panas.

Saya tabur gajus ketika hampir masak sebab gajus ni dah dipanggang.

Bila dah potong, boleh jika nak paipkan nutella di atasnya untuk rasa yang lebih manis dan bercoklat.

Jika nak kurangkan berderai dibahagian atas, boleh adjust pembahagian adunan iaitu kurangkan taburan adunan dibahagian atas coklat dan lebihkan adunan di bahagian bawah yang dipadatkan. 

Selamat mencuba 😃


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Roti Pizza Terbaik

Assalamualaikum.. Salam ramadhan untuk semua. Hari ni nak kongsi resepi roti pizza yang sangaat sedap, mudah dan pasti menjadi. Ini memang resepi saya simpan dalam koleksi. Bila nak makan pizza, ini resepi yang saya guna. 100% puas hati. Bahan - bahannya : 1 1/3 cawan (320ml) air suam 2 1/4 sudu teh yis (sepeket yis) 1 sudu besar gula 2 sudu besar minyak 3/4 sudu teh garam 3 1/2 cawan (440g) tepung Sedikit cornmeal (optional) Cara-caranya : Campurkan yis, gula dan air suam. Bagi yis berbuih untuk pastikan ia aktif. Dalam mangkuk lain, campurkan minyak, garam dan tepung. Kemudian campurkan campuran yis tadi. Uli sehingga menjadi doh. Sapukan tangan dengan tepung supaya tidak melekat di tangan dan senang untuk diuli. Boleh uli guna tangan atau guna mixer (kelajuan rendah). Jika doh ditekan dengan jari dan kelihatan menaik semula, maka doh telah siap. Sapukan sedikit minyak ke permukaan mangkuk (mangkuk sama pun boleh) dan letakkan doh dan tutup dengan kain atau cling...

Resepi roti sosej dan basic roti yang lembut

Assalamualaikum Kejar masa sana sini, hari ni boleh relax taip post kat sini. Alhamdulillah. Hari ni nak kongsi resepi basic roti yang sangat sesuai untuk buat bun manis, roti sosej, roti golok, roti chicken floss dan macam-macam lagi. Macam hari ni, saya buat roti sosej dan roti bun kosong. Resepi ni saya dapat masa saya masuk kelas belajar buat roti dan rotinya memang lembut dan tahan seminggu kecuali kalau roti sosej tahan 3-4 hari je sebab sosej tak tahan lama. Ok, jom tengok resepinya.. Bahan-bahan : (A) 1 biji telur saiz B 2 sudu besar susu sekat manis Air Ketiga-tiga bahan ini mestilah berat keseluruhannya 300g. (B) 100g gula 100g butter atau marjerin pelangi 250g tepung protein tinggi 11g his mauripan 10g kfine (atau boleh digantikan dengan water roux) Cara-cara: Ada dua cara, pertama boleh guna bread maker. Untuk guna bread maker, bahan basah dimasukkan dahulu kemudian baru bahan kering. Kedua, boleh uli manual guna tangan. Bahan kering dimasukk...

Resepi Almond chocolate puff

Resepi ni sebenarnya olahan dari resepi asal dari Jamie Oliver. Maklumlah saya memang suka adjust resepi ikut rasa selera sendiri dan ikut cara yang senang nak buat. Rasanya memang sedap. Lain dari lain. Kalau orang  yang tak tahu inti dalam tu dibuat dari apa, mungkin akan cakap inti kacang merah. Seakan sama tapi makan satu memang tak cukup. Dulu saya buat dapat dalam banyak juga 12pcs macam tu, saya bagi kat kawan separuh. Sama sama dapat merasa. Jom kita tengok resepinya. Almond chocolate puff Pastry sheet secukupnya 1 sdb heavy cream 50g icing sugar 1 biji telur 100g almond kisar atau serbuk almond 2 sdb Nutella Cara-caranya: Blend almond kisar, telur, icing sugar, heavy cream dan Nutella. Isikan inti dalam pastry sheet dan tekapkan tepi pastry sheet dengan garfu (bagi tepi tu melekat tidak terbuka bila dibakar). Sapukan sedikit telur dan taburkan sedikit icing sugar diatas pastry yang telah siap diisi inti sebelum dibakar. Bakar pada suhu 220c...