Resepi ni sebenarnya olahan dari resepi asal dari Jamie Oliver. Maklumlah saya memang suka adjust resepi ikut rasa selera sendiri dan ikut cara yang senang nak buat.
Rasanya memang sedap. Lain dari lain. Kalau orang yang tak tahu inti dalam tu dibuat dari apa, mungkin akan cakap inti kacang merah. Seakan sama tapi makan satu memang tak cukup.
Dulu saya buat dapat dalam banyak juga 12pcs macam tu, saya bagi kat kawan separuh. Sama sama dapat merasa.
Jom kita tengok resepinya.
Almond chocolate puff
Pastry sheet secukupnya
1 sdb heavy cream
50g icing sugar
1 biji telur
100g almond kisar atau serbuk almond
2 sdb Nutella
Cara-caranya:
Blend almond kisar, telur, icing sugar, heavy cream dan Nutella.
Isikan inti dalam pastry sheet dan tekapkan tepi pastry sheet dengan garfu (bagi tepi tu melekat tidak terbuka bila dibakar).
Sapukan sedikit telur dan taburkan sedikit icing sugar diatas pastry yang telah siap diisi inti sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 220c selama 12-15 minit bergantung pada oven masing-masing.
Saya bakar pada suhu 200c selama 20 minit.
Dah nampak perang kat atas dan pastry dah kembang dah ok lah tu, jangan sampai hitam hangit pula ya. Haha.
Inti jangan banyak sangat kalau pastry kecik, nanti dia melimpah keluar. Pastry tak cantik nanti.
Selamat mencuba ya.
Happy baking ☺️
Pastry sheet secukupnya
1 sdb heavy cream
50g icing sugar
1 biji telur
100g almond kisar atau serbuk almond
2 sdb Nutella
Cara-caranya:
Blend almond kisar, telur, icing sugar, heavy cream dan Nutella.
Isikan inti dalam pastry sheet dan tekapkan tepi pastry sheet dengan garfu (bagi tepi tu melekat tidak terbuka bila dibakar).
Sapukan sedikit telur dan taburkan sedikit icing sugar diatas pastry yang telah siap diisi inti sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 220c selama 12-15 minit bergantung pada oven masing-masing.
Saya bakar pada suhu 200c selama 20 minit.
Dah nampak perang kat atas dan pastry dah kembang dah ok lah tu, jangan sampai hitam hangit pula ya. Haha.
Inti jangan banyak sangat kalau pastry kecik, nanti dia melimpah keluar. Pastry tak cantik nanti.
Selamat mencuba ya.
Happy baking ☺️
Comments
Post a Comment