Skip to main content

Resepi Panna Cotta Nata de Coco

Assalamualaikum,

Ini post pertama saya. Blog ini hanya sebagai tempat saya kongsikan resepi yang sedap-sedap. Disebabkan saya sendiri yang memang suka makan jadi jom kita boleh belajar resepi sama-sama, ok?

Kalau ikutkan baking, saya taklah pandai mana pun, hanya belajar sendiri saja. Tak pernah pergi kelas formal pun. Masa kat U belajar course lain, bila dah beranak lain pula minatnya. Haha.

So, saya personally bukan lah orang yang suka try segala macam resepi viral. Hanya certain2 resepi atau makanan yang ngam dengan selera je yang saya buat. Sebabnya kalau try takde orang makan, nanti membazir. Kalau makanan yang jenis saya suka, saya boleh tolong habiskan, takdela membazir kan?

Kalini saya nak kongsikan resepi Panna cotta nata de coco. Resepi ni saya olah dari resepi asal dan boleh dikurangkan kuantiti susu jadikan ia 1 1/4 cawan untuk rasa yang lebih lemak.

Panna Cotta Nata De Coco

1 sdb serbuk gelatin halal
2 cawan susu Segar
1 cawan dairy whipping cream
50g gula
1 sdk esen vanilla
Nata de Coco secukupnya

Cara-caranya:

Taburkan serbuk gelatin dalam sedikit air (jangan bertindih) dan tunggu kembang dalam 5-10 minit.

Panaskan Susu, krim, gula dan esen dalam periuk dengan api perlahan sederhana sehingga gula larut. (Jangan sampai mendidih).

Perlahankan api dan campurkan gelatin yang sudah kembang. Kacau sehingga gelatin larut. Tutup api.

Masukkan nata de Coco dalam bekas kecil dan tuangkan campuran susu tadi.

Biarkan seketika sehingga sejuk dan masukkan dalam peti ais sehingga ia set (kental..tidak cair) dalam 2-4 jam.

Makan ketika sejuk.

Panna Cotta ni boleh dipelbagaikan lagi. Nak tukar nata de Coco dengan buah dalam tin pun boleh seperti nenas, pic dan buah cocktail.

Memang sedap dan sangat sesuai makan ketika cuaca panas. Lembut je lalu kat tekak. Kena cuba tau.

Happy cooking. ☺️






Comments

Popular posts from this blog

Resepi Roti Pizza Terbaik

Assalamualaikum.. Salam ramadhan untuk semua. Hari ni nak kongsi resepi roti pizza yang sangaat sedap, mudah dan pasti menjadi. Ini memang resepi saya simpan dalam koleksi. Bila nak makan pizza, ini resepi yang saya guna. 100% puas hati. Bahan - bahannya : 1 1/3 cawan (320ml) air suam 2 1/4 sudu teh yis (sepeket yis) 1 sudu besar gula 2 sudu besar minyak 3/4 sudu teh garam 3 1/2 cawan (440g) tepung Sedikit cornmeal (optional) Cara-caranya : Campurkan yis, gula dan air suam. Bagi yis berbuih untuk pastikan ia aktif. Dalam mangkuk lain, campurkan minyak, garam dan tepung. Kemudian campurkan campuran yis tadi. Uli sehingga menjadi doh. Sapukan tangan dengan tepung supaya tidak melekat di tangan dan senang untuk diuli. Boleh uli guna tangan atau guna mixer (kelajuan rendah). Jika doh ditekan dengan jari dan kelihatan menaik semula, maka doh telah siap. Sapukan sedikit minyak ke permukaan mangkuk (mangkuk sama pun boleh) dan letakkan doh dan tutup dengan kain atau cling...

Resepi roti sosej dan basic roti yang lembut

Assalamualaikum Kejar masa sana sini, hari ni boleh relax taip post kat sini. Alhamdulillah. Hari ni nak kongsi resepi basic roti yang sangat sesuai untuk buat bun manis, roti sosej, roti golok, roti chicken floss dan macam-macam lagi. Macam hari ni, saya buat roti sosej dan roti bun kosong. Resepi ni saya dapat masa saya masuk kelas belajar buat roti dan rotinya memang lembut dan tahan seminggu kecuali kalau roti sosej tahan 3-4 hari je sebab sosej tak tahan lama. Ok, jom tengok resepinya.. Bahan-bahan : (A) 1 biji telur saiz B 2 sudu besar susu sekat manis Air Ketiga-tiga bahan ini mestilah berat keseluruhannya 300g. (B) 100g gula 100g butter atau marjerin pelangi 250g tepung protein tinggi 11g his mauripan 10g kfine (atau boleh digantikan dengan water roux) Cara-cara: Ada dua cara, pertama boleh guna bread maker. Untuk guna bread maker, bahan basah dimasukkan dahulu kemudian baru bahan kering. Kedua, boleh uli manual guna tangan. Bahan kering dimasukk...

Resepi Almond chocolate puff

Resepi ni sebenarnya olahan dari resepi asal dari Jamie Oliver. Maklumlah saya memang suka adjust resepi ikut rasa selera sendiri dan ikut cara yang senang nak buat. Rasanya memang sedap. Lain dari lain. Kalau orang  yang tak tahu inti dalam tu dibuat dari apa, mungkin akan cakap inti kacang merah. Seakan sama tapi makan satu memang tak cukup. Dulu saya buat dapat dalam banyak juga 12pcs macam tu, saya bagi kat kawan separuh. Sama sama dapat merasa. Jom kita tengok resepinya. Almond chocolate puff Pastry sheet secukupnya 1 sdb heavy cream 50g icing sugar 1 biji telur 100g almond kisar atau serbuk almond 2 sdb Nutella Cara-caranya: Blend almond kisar, telur, icing sugar, heavy cream dan Nutella. Isikan inti dalam pastry sheet dan tekapkan tepi pastry sheet dengan garfu (bagi tepi tu melekat tidak terbuka bila dibakar). Sapukan sedikit telur dan taburkan sedikit icing sugar diatas pastry yang telah siap diisi inti sebelum dibakar. Bakar pada suhu 220c...