Assalamualaikum,
Ini post pertama saya. Blog ini hanya sebagai tempat saya kongsikan resepi yang sedap-sedap. Disebabkan saya sendiri yang memang suka makan jadi jom kita boleh belajar resepi sama-sama, ok?
Kalau ikutkan baking, saya taklah pandai mana pun, hanya belajar sendiri saja. Tak pernah pergi kelas formal pun. Masa kat U belajar course lain, bila dah beranak lain pula minatnya. Haha.
So, saya personally bukan lah orang yang suka try segala macam resepi viral. Hanya certain2 resepi atau makanan yang ngam dengan selera je yang saya buat. Sebabnya kalau try takde orang makan, nanti membazir. Kalau makanan yang jenis saya suka, saya boleh tolong habiskan, takdela membazir kan?
Kalini saya nak kongsikan resepi Panna cotta nata de coco. Resepi ni saya olah dari resepi asal dan boleh dikurangkan kuantiti susu jadikan ia 1 1/4 cawan untuk rasa yang lebih lemak.
Panna Cotta Nata De Coco
1 sdb serbuk gelatin halal
2 cawan susu Segar
1 cawan dairy whipping cream
50g gula
1 sdk esen vanilla
Nata de Coco secukupnya
Cara-caranya:
Taburkan serbuk gelatin dalam sedikit air (jangan bertindih) dan tunggu kembang dalam 5-10 minit.
Panaskan Susu, krim, gula dan esen dalam periuk dengan api perlahan sederhana sehingga gula larut. (Jangan sampai mendidih).
Perlahankan api dan campurkan gelatin yang sudah kembang. Kacau sehingga gelatin larut. Tutup api.
Masukkan nata de Coco dalam bekas kecil dan tuangkan campuran susu tadi.
Biarkan seketika sehingga sejuk dan masukkan dalam peti ais sehingga ia set (kental..tidak cair) dalam 2-4 jam.
Makan ketika sejuk.
Panna Cotta ni boleh dipelbagaikan lagi. Nak tukar nata de Coco dengan buah dalam tin pun boleh seperti nenas, pic dan buah cocktail.
Memang sedap dan sangat sesuai makan ketika cuaca panas. Lembut je lalu kat tekak. Kena cuba tau.
Happy cooking. ☺️
Comments
Post a Comment