Assalamualaikum
Jom kali ni saya nak kongsikan resepi yang baru-baru ni saya buat. Memang sedap. Saya google je cuma saya ubah sikit untuk mudahkan lagi cara nak buat supaya tak renyah sangat.
Jom tengok bahan-bahannya.
Nutella pod
115g butter
90g gula perang (saya guna 80g)
50g gula kastor
1 sdk esen vanilla
1 biji telur
210g tepung gandum
1/2 sdk baking soda
Chocolate chip segenggam (optional)
Nutella secukupnya
Cara-caranya
Pukul butter bersama gula perang dan gula kastor hingga gebu. Kemudian masukkan esen dan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan bahan kering iaitu tepung dan baking soda yang telah diayak. Boleh masukkan chocolate chip jika suka.
Kemudian boleh bulatkan bentuk bebola ikut saiz yang kita nak. Contoh, saya guna acuan tart saiz kecil jadi saya timbang 10g setiap bebola. Kalau guna acuan muffin, lebih besar bebolanya sebab saiz acuan muffin lebih besar.
Acuan muffin perlu disapu butter dulu sebelum masukkan bebola doh ke dalam acuan. Kecuali acuan nonstick tak perlu sapu butter.
Bakar pada suhu 180c selama 10-12 minit ikut pada oven. Saya bakar selama 15 minit. Bila atas dah perang dah masak.
Kemudian keluarkan dari oven dan tekankan kat tengah kek dengan sudu atau belakang spatula bagi ada lubang untuk isi Nutella.
Buatkan sejuk sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluarkan kek dari acuan. Kalau keluarkan masa panas takut dia hancur.
Isikan Nutella di dalam lubang yang kita buat tadi dan boleh terus hidang kepada tetamu.
Saya tak sempat nak ambil gambar banyak-banyak Nutella pod ni sebab masa ni anak duk bergayut kat kaki 😂
Selamat mencuba 🤗
Jom kali ni saya nak kongsikan resepi yang baru-baru ni saya buat. Memang sedap. Saya google je cuma saya ubah sikit untuk mudahkan lagi cara nak buat supaya tak renyah sangat.
Jom tengok bahan-bahannya.
Nutella pod
115g butter
90g gula perang (saya guna 80g)
50g gula kastor
1 sdk esen vanilla
1 biji telur
210g tepung gandum
1/2 sdk baking soda
Chocolate chip segenggam (optional)
Nutella secukupnya
Cara-caranya
Pukul butter bersama gula perang dan gula kastor hingga gebu. Kemudian masukkan esen dan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan bahan kering iaitu tepung dan baking soda yang telah diayak. Boleh masukkan chocolate chip jika suka.
Kemudian boleh bulatkan bentuk bebola ikut saiz yang kita nak. Contoh, saya guna acuan tart saiz kecil jadi saya timbang 10g setiap bebola. Kalau guna acuan muffin, lebih besar bebolanya sebab saiz acuan muffin lebih besar.
Acuan muffin perlu disapu butter dulu sebelum masukkan bebola doh ke dalam acuan. Kecuali acuan nonstick tak perlu sapu butter.
Bakar pada suhu 180c selama 10-12 minit ikut pada oven. Saya bakar selama 15 minit. Bila atas dah perang dah masak.
Kemudian keluarkan dari oven dan tekankan kat tengah kek dengan sudu atau belakang spatula bagi ada lubang untuk isi Nutella.
Buatkan sejuk sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluarkan kek dari acuan. Kalau keluarkan masa panas takut dia hancur.
Isikan Nutella di dalam lubang yang kita buat tadi dan boleh terus hidang kepada tetamu.
Saya tak sempat nak ambil gambar banyak-banyak Nutella pod ni sebab masa ni anak duk bergayut kat kaki 😂
Selamat mencuba 🤗
Comments
Post a Comment